fbpx
Hoe gaan wij om met het Coronavirus?
Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Afschaffing overdrachtsbelasting voor starters

De vlag kan uit! Of toch niet? Hoe groot is het voordeel voor starters nu de overdrachtsbelasting per 1 januari 2021 voor hen verdwijnt? Wat voor effect heeft dat op hun kansen om een leuke woning in Zeeland te kopen?

Alle beetjes helpen. Laten we daarmee beginnen. Maar helaas zijn beetjes in een woningmarkt als de huidige niet genoeg. Er heerst schaarste in Zeeland. Er worden minder woningen te koop aangeboden, dan waar vraag naar is. Dat levert niet alleen voor starters, maar voor alle woningzoekenden een probleem op. De woningen die te koop komen te staan, zijn immers in no time weer verkocht en de prijzen rijzen de pan uit. Daar gaat deze regeling niets aan veranderen.

Meer financiële armslag

Ja, een starter zal dankzij de nieuwe regeling net iets meer financiële armslag krijgen om een huis te kunnen kopen. Maar het gaat in verhouding echt maar om een beetje. Want waar hebben we het over? Op een starterswoning van 170.000 euro scheelt het 2%, dus 3.400 euro. Kan een starter dan met 173.400 euro wel het winnende bod uitbrengen?

Nog steeds harde concurrentie

Nee, want starters hebben te maken met harde concurrentie. Aan de ene kant de Randstedeling, die steeds beter zijn weg naar Zeeland weet te vinden en dankzij een mooie overwaarde op zijn appartement in de Randstad net wat meer te besteden heeft. En aan de andere kant de particuliere belegger, die zijn geld beter ziet renderen in vastgoed dan op de spaarrekening.

Investeren blijft lonen

De regering heeft door het verhogen van de overdrachtsbelasting voor particuliere beleggers (naar 8%) geprobeerd om de concurrentie uit deze hoek te verminderen. Wij verwachten dat dit een investeerder echter niet gaat weerhouden om zijn geld in Zeeuws vastgoed te beleggen. Het zal de aankoop van het vastgoed iets duurder maken, maar het mooie rendement op de langere termijn lonkt nog steeds. In Zeeland is er immers een tekort aan betaalbare huurwoningen, dus investeerders zien hier nog steeds enorme kansen.

Wie helpt de starter? Wij.

Goed bedoeld dus van de regering, maar helpen doen ze de Zeeuwse starter er nauwelijks mee. Wie helpt de starter dan wel? Nou, wij, Van den Ouden Makelaardij. Tenminste, we doen ons best. Wij kunnen natuurlijk het aanbod op de woningmarkt niet vergroten en de concurrentie niet verlagen, maar als aankoopmakelaar kunnen we starters wel helpen om de kansen die er zijn te grijpen. We zijn er als eerste bij als er nieuw aanbod is. We zorgen dat er een bezichtiging wordt ingepland en beoordelen de prijs van de woning. Tot slot gaan we namens de starter de onderhandelingen aan.

Realiteit & emotie

Maar stop, één stapje terug, naar de prijs van de woning. Want in een markt als deze, is dat een belangrijk punt van aandacht. Bij een starter, die misschien wel al tien of meer huizen aan zich voorbij heeft zien gaan en dolgraag een eigen stekje wilt kopen, ligt een risico op de loer: hij of zij zou uit emotie zowat ten kosten van álles een woning aan zo’n beetje iedere prijs kopen. Als aankoopmakelaar beschermen we starters en andere kopers daartegen. We laten de realiteit zien, wat de werkelijke waarde van de woning is. Met die kennis kan diegene dan alsnog zelf zijn beslissing nemen.

Kunt u wel wat hulp gebruiken bij het kopen van uw eerste woning? Neem eens contact met ons op. We laten graag zien wat we voor u kunnen betekenen.

Neem contact op

Altijd zonder verplichtingen

Heb je vragen of zou je graag een afspraak willen maken? Geef ons gerust een belletje of stuur een email. Je hoort van ons.

Gratis waardebepaling aanvragen

Heb je verhuisplannen of ben je benieuwd hoeveel je huis nu waard is? Maak gebruik van onze gratis waardebepaling!

Gratis waardebepaling aanvragen

Heb je verhuisplannen of ben je benieuwd hoeveel je huis nu waard is? Maak gebruik van onze gratis waardebepaling!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×