fbpx
Van den Ouden Makelaars
Weten wat jouw huis waard is? Een afspraak is zo gemaakt

Zonnepanelen en btw. Nu gedoe, vanaf 2023 gemak

Wie op dit moment zonnepanelen aanschaft en de btw terug wil krijgen, kan er even voor gaan zitten. Het is namelijk een flink administratief proces. Gedoe dus. Maar dat gaat binnenkort veranderen! Vanaf 2023 wordt het een stuk makkelijker.

Investeren in duurzame energie wordt op allerlei manieren gestimuleerd door de overheid. Bij diverse duurzame installaties, zoals warmtepompen en zonneboilers, kun je subsidie krijgen. Bij zonnepanelen niet, maar een investering hierin wordt beloond door de teruggave van de btw die je erover betaald hebt. Alleen, daar moet je dus wel wat voor doen.

De Belastingdienst presenteert het als een 3-stappenplan.

  1. Het invullen van het formulier ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’
  2. Het doorgeven van je rekeningnummer
  3. Het invullen van je btw-aangifte

Je wordt soort van ondernemer

Dat klinkt nog vrij eenvoudig, maar stiekem zit er toch best wat gedoe achter. Met het eerstgenoemde formulier meld je je namelijk aan als zonnepaneelhouder en daarmee word je door de Belastingdienst gezien als ondernemer voor de omzetbelasting. Dat is zo omdat je vanaf dat moment stroom gaat leveren aan een energieleverancier.

Als ondernemer heb je de mogelijkheid om gebruik te maken van de KOR-regeling. Op het formulier ‘Opgaaf zonnepaneelhouder’ moet je aangeven of je dat wilt. Kijk, daar begint het al. Je moet je nu gaan verdiepen in wat die KOR-regeling inhoudt. De Belastingdienst heeft een hele pagina aan informatie over de KOR, maar wie heeft er zin om dat helemaal te gaan doorlezen? Feit is dat je er over het algemeen goed aan doet om het vakje bij KOR aan te vinken. Zo lang je niet meer dan € 20.000,- omzet in een kalenderjaar hebt, zit je goed.

Zakelijke belastingaangifte

Na het invullen van het formulier wacht je op een brief van de Belastingdienst. Daarop staat een omzetbelastingnummer vermeld dat je nodig hebt bij het doorgeven van je rekeningnummer. En stap 3? Tja, heb je ooit al eens een zakelijke belastingaangifte gedaan? Dan mag je je nou gaan verdiepen in hoe dat dan weer werkt.

Zo kan het ook

Gedoe. Daar komt het op neer, maar het goede nieuws is: het wordt beter! Volgens de huidige plannen krijg je vanaf 1 januari 2023 bij de aankoop van zonnepanelen een factuur zónder btw. In plaats van de btw dus eerst te betalen en dan via een grote omweg terug te krijgen, hoef je hem nu bij aanvang al niet meer te betalen. Een stuk gemakkelijker dus!

Warmtepompen en zonneboilers

Hoe zit dat eigenlijk met warmtepompen en zonneboilers? Die vraag legden we voor aan specialist Dimmen Breen van Breen Installaties. “Voor deze duurzame installaties kun je als particulier een ISDE-subsidie krijgen. We kunnen je vooraf al zeggen hoeveel dat zal zijn en leveren je alle informatie aan die je nodig hebt voor de subsidieaanvraag.”

Dimmen waarschuwt dat er per jaar wel een limiet aan de subsidiepot zit. “De regeling loopt tot 2030, maar ieder jaar wordt er een nieuw budget vastgesteld. Dat is meestal voldoende voor iedereen, maar het kan ook een keer op zijn. Dat hoeft niet persé een probleem op te leveren, want je hebt als particulier na aanschaf van je warmtepomp of zonneboiler 12 maanden de tijd om de subsidie aan te vragen.”

Isoleren is de basis

Zonnepanelen, zonneboiler, warmtepomp. Je kunt er dus allemaal geld voor terugkrijgen, maar hoe maak je nou eigenlijk de juiste keuze tussen al deze mogelijkheden? “Voordat je daar over nadenkt, moet je eerst naar de isolatie van je woning kijken. Dat is de basis. Pas wanneer je dak, muren en vloer goed geïsoleerd zijn, heeft het zin om verder te gaan kijken.

Direct overgaan op een warmtepomp is bij veel huizen nog niet zo makkelijk. De traditionele radiatoren zijn hier namelijk niet geschikt voor. Die werken het beste op hoge temperaturen, maar een warmtepomp werkt met lage temperatuurverwarming. Zonder het te technisch te maken: bij bestaande huizen is een hybride warmtepomp vaak een goede oplossing. Dan verwarm je je huis met een warmtepomp en als het op koude dagen nodig is, stook je extra bij met de cv.”

Klein beginnen

Bij dit soort aanpassingen komt wel een flinke investering kijken, geeft Dimmen aan. “Wil je beginnen met een relatief kleine investering, dan kun je aan een zonneboiler denken. Dan kun je in ieder geval al warm douchen zonder dat je hiermee gas verbruikt. Op een gemiddelde zonneboiler krijg je vaak al zo’n € 2.200,- subsidie terug. Maar de beste tip die ik kan geven is: laat je adviseren door een specialist. De beste oplossing is namelijk voor iedereen anders.”

Neem contact op

Altijd zonder verplichtingen

Heb je vragen of zou je graag een afspraak willen maken? Geef ons gerust een belletje of stuur een email. Je hoort van ons.

Gratis waardebepaling aanvragen

Heb je verhuisplannen of ben je benieuwd hoeveel je huis nu waard is? Maak gebruik van onze gratis waardebepaling!

Gratis waardebepaling aanvragen

Heb je verhuisplannen of ben je benieuwd hoeveel je huis nu waard is? Maak gebruik van onze gratis waardebepaling!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×

;