fbpx
Van den Ouden Makelaars
Weten wat jouw huis waard is? Een afspraak is zo gemaakt

Makelaarstaal, een taal apart

Wie voor het eerst een makelaar hoort praten, vraagt zich even af of hij toch wel een Nederlander tegenover zich heeft. U hoort onmiskenbaar Nederlandse woorden, maar ook een hoop woorden en termen die u anders nooit hoort. Makelaarstaal, het is echt een taal apart. Bij Van den Ouden Makelaardij leggen we alles duidelijk uit hoor, maar als u op huizenjacht gaat, is het wel handig om de volgende woorden en termen uit de makelaarstaal te kennen.

Courtage
Als vergoeding voor hun diensten vragen makelaars meestal een percentage van het verkoopbedrag van een woning. Dit percentage aan kosten heet (makelaars)courtage.

Kosten koper (k.k.)
Koopt u een bestaande woning, dan komen er diverse kosten en overdrachtsbelasting kijken bij de overdracht ervan naar uw naam. Deze kosten en belasting heten samen de ‘kosten koper’, vaak aangeduid als k.k.

Vrij op naam (v.o.n.)
Koopt u een nieuwbouwwoning, dan is deze meestal ‘vrij op naam’, afgekort v.o.n. Dit wil zeggen dat u geen overdrachtsbelasting betaalt. Wel komen de overige kosten, zoals voor de notaris, voor uw rekening.

Overdrachtsbelasting
Bij de aankoop van een woning moet u overdrachtsbelasting betalen. Dat geldt niet voor iedereen. De overdrachtsbelasting is ook niet voor iedereen even hoog. Op de site van de Belastingdienst vindt u er meer informatie over.

Bestemmingsplan
Een bestemmingsplan laat zien wat u op een bepaald stuk grond mag doen. Mag u er wonen of een bedrijf runnen? Mag u er bouwen en zo ja, onder welke voorwaarden? De gemeente bepaalt dit.

Instapklaar
Instapklaar wil zeggen dat de woning in dermate goede staat is, dat u er direct in kunt trekken, zonder dat u aanpassingen hoeft te doen.

Stille verkoop
Sommige mensen willen de verkoop van hun woning niet aan de grote klok hangen. Een reden kan zijn dat ze nog geen haast met de verkoop hebben. Dan gaat een woning wel eens in de stille verkoop: hij staat te koop, maar dat wordt niet actief gecommuniceerd. Mede daarom is het altijd goed om uw wensen bij makelaars bekend te maken. Dan kunnen ze ook woningen in de stille verkoop bij u onder de aandacht brengen.

Bouwkundig rapport
Bij sommige, vaak wat oudere woningen is een bouwkundig rapport aanwezig. Dat wil zeggen dat het huis is onderzocht op staat van onderhoud: welke kosten zijn er op korte/lange termijn te verwachten? Is het bouwkundig rapport niet aanwezig, dan kunt u deze ook zelf laten opmaken. Verstandig, want zo komt u niet voor verrassingen te staan.

Verkocht onder voorbehoud
Als een huis ‘verkocht onder voorbehoud’ is, hebben de verkoper en een koper een akkoord bereikt, maar is de koop nog niet 100% definitief rond. Lees voor meer info onze blog over dit onderwerp.

Koopcontract
Bent u een koopprijs overeengekomen? Dan tekent u samen met de verkoper een koopcontract. Hierin staat tegen welke prijs en welke voorwaarden u de koop overeengekomen bent.

Ontbindende voorwaarden
In een koopcontract staan meestal ontbindende voorwaarden, ook wel voorbehouden genoemd. Dit zijn voorwaarden waaronder u het koopcontract kosteloos kunt ontbinden. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat u de financiering niet rond krijgt. De koop gaat dan alsnog niet door.

Bedenktijd
Na het ondertekenen van een koopcontract krijgt u wettelijk 3 dagen bedenktijd. In deze tijd kunt u het koopcontract kosteloos ontbinden zonder dat u daarvoor een specifieke reden heeft.

Roerende zaken
Roerende zaken zijn alle spullen die niet aard- en nagelvast aan het huis of de tuin bevestigd zijn en dus niet automatisch in de koop zijn inbegrepen. Denk aan gordijnen of een los speeltoestel.

Passeren
Hoort u een makelaar praten over ‘passeren’ van de woning, dan bedoelt hij of zij het ondertekenen van de akte waarmee het huis van de verkoper officieel naar u overgedragen wordt. Dit gebeurt bij de notaris.

Bestek
Koopt u een nieuwbouwwoning, dan zult u de makelaar of aannemer misschien eens over een ‘bestek’ horen praten. Dit is geen mes of vork, maar een gedetailleerde beschrijving van alle werkzaamheden, materialen en kwaliteitseisen van de bouw.

Erfpacht
Heel soms wordt een woning verkocht die op grond staat van een ander. De woning is dan na de koop uw eigendom, maar de grond niet. U huurt de grond van de eigenaar en dat geeft u het recht om er gebruik van te maken. Dat is erfpacht.

Ziezo, we hopen dat dit de (ver)koop van uw woning vereenvoudigt. Heeft u nog vragen? Neem dan zeker contact met ons op. We leggen u alles graag in ‘gewoon Nederlands’ goed uit.

Neem contact op

Altijd zonder verplichtingen

Heb je vragen of zou je graag een afspraak willen maken? Geef ons gerust een belletje of stuur een email. Je hoort van ons.

Gratis waardebepaling aanvragen

Heb je verhuisplannen of ben je benieuwd hoeveel je huis nu waard is? Maak gebruik van onze gratis waardebepaling!

Gratis waardebepaling aanvragen

Heb je verhuisplannen of ben je benieuwd hoeveel je huis nu waard is? Maak gebruik van onze gratis waardebepaling!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×

;