fbpx
Hoe gaan wij om met het Coronavirus?
Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

7 tips voor starters op de woningmarkt

Ben je tussen de 18 en 35 jaar en sta je op het punt jouw eerste eigen woning te kopen? Dan ben je wat we noemen een ‘starter’. Nou is een huis kopen voor iedereen al spannend, laat staan als je dit voor de eerste keer doet. Daarom, speciaal voor jou als starter, 7 handige tips.

1.      Ken je financiële (on)mogelijkheden

Online kun je allerlei handige tools vinden om uit te rekenen hoeveel je ongeveer kunt lenen op basis van jouw inkomen. Maar onze tip is: ga ook eens langs bij een bank of andere financieel adviseur. Zij laten je een stuk nauwkeuriger zien wat jouw (on)mogelijkheden zijn en welke maandlasten bij een lening komen kijken. Zo weet je precies waar je aan toe bent en welke woningen binnen jouw bereik vallen.

2.      Check subsidies

Er bestaan in Nederland diverse subsidies voor starters en overige huizenkopers. Zo is er een Starterslening en een subsidie voor energiebesparing eigen huis (SEEH). Check of je daar aanspraak op kunt maken. Een financieel adviseur kan je hierbij helpen. En het loont de moeite: het kan net het verschil maken of een woning voor jou wel of niet financieel haalbaar is.

3.      Weet wat je wilt

In welke stad, welk dorp of welke buurt wil je straks wonen? Hoeveel kamers heb je minstens nodig? Hoe groot moet/mag de tuin zijn? Welke voorzieningen wil je in de nabijheid terugvinden? Wil je een spic en span nieuwbouwwoning of juist een karakteristiek ouder huis waar je wat aan kunt klussen? Zorg dat je weet wat je wilt. Dat maakt jouw zoektocht een stuk gerichter en succesvoller.

4.      Leer de taal

Als je je voor het eerst op de woningmarkt begeeft, krijg je te maken met allerlei ‘makelaarstermen’ die je in het dagelijks leven niet zo vaak tegenkomt. In onze vorige blog ‘Makelaarstaal, een taal apart’ lees je de belangrijkste termen.

5.      Verken de buurt

Staat jouw droomhuis in een buurt die je niet zo goed kent? Bezichtig dan niet alleen de woning, maar loop of fiets ook eens rond in de omgeving. Ook dat wordt een belangrijk onderdeel van jouw nieuwe thuis. Spreek mensen aan, onderzoek routes naar je werk, de supermarkt of (sport)school en ervaar gewoon eens hoe de buurt aanvoelt.

6.      Maak vooraf een vragen-/checklijst

Een woning gevonden en bezichtiging gepland? Spannend! De bezichtiging is een belangrijk moment. Bereid je goed voor! Goede kans dat je tijdens de bezichtiging namelijk overspoeld wordt door indrukken en emoties. Zozeer dat je vergeet wat je nog wilde vragen of checken. Maak dus vooraf een vragen-/checklijst. Dan weet je zeker dat je niks vergeet.

7.      Schakel een aankoopmakelaar in

Een huis kopen is nogal wat. Het is één van de belangrijkste beslissingen van je leven en er gaat veel geld mee gemoeid. Lukt het je om zelf overal op te letten, jouw droomwoning te bemachtigen en de beste prijs te onderhandelen? Of kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? In dat laatste geval is een aankoopmakelaar de uitkomst. Die begeleidt jou bij iedere stap. Ook Van den Ouden Makelaardij treedt graag op als jouw aankoopmakelaar.

Neem contact op

Altijd zonder verplichtingen

Heb je vragen of zou je graag een afspraak willen maken? Geef ons gerust een belletje of stuur een email. Je hoort van ons.

Gratis waardebepaling aanvragen

Heb je verhuisplannen of ben je benieuwd hoeveel je huis nu waard is? Maak gebruik van onze gratis waardebepaling!

Gratis waardebepaling aanvragen

Heb je verhuisplannen of ben je benieuwd hoeveel je huis nu waard is? Maak gebruik van onze gratis waardebepaling!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×